Levenseindewensen

Levenseindewensen rondom COVID-19

Vrijwel iedereen hoopt op een lang en gezond leven. Het is echter een zekerheid dat aan het leven een einde komt. Wanneer dit einde er zal komen, is vaak een onzekerheid.
Nadenken en praten over dat einde en over het proces van sterven is niet makkelijk. Zowel patiënten als dokters vinden het vaak een moeilijk onderwerp. Toch is het heel belangrijk om op tijd met uw dokter te praten over uw wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. Het gebeurt helaas vaak dat de situatie zo snel verloopt dat deze wensen niet uitgesproken of gerealiseerd kunnen worden. Daarom is het verstandig om hier vooraf over na te denken en dit bespreekbaar te maken met uw omgeving en met uw huisarts. Zo kunt u ervoor zorgen dat u in het laatste deel van uw leven de zorg krijgt die bij u past.

Normaliter proberen wij als artsen het gesprek over het levenseinde aan te gaan in een rustige setting, het liefst op het moment dat het levenseinde nog niet in zicht is.
Echter in deze onzekere periode met de COVID-19 pandemie zien we dat er een grote groep patiënten is die zuurstof behoeftig wordt, waarvan een deel uiteindelijk moet worden opgenomen op de intensive care (IC) om daar beademd te worden. Op de intensive care worden deze mensen in slaap gebracht en krijgen een buisje in hun keel waarop een beademingsapparaat wordt aangesloten. Het beademingsapparaat kan de ademhaling ondersteunen of  in sommige gevallen zelfs helemaal overnemen. Gemiddeld verblijft iemand 2-4 weken aan de beademing op een intensive care afdeling. Dit is een zwaar traject, waarbij de conditie van de patiënt vóóraf  heel bepalend is voor of en hoe de patiënt na deze periode zal herstellen. 50% van de mensen die momenteel met COVID-19 op de IC belanden overleven dit helaas niet.

Omdat er nu sprake is van een zeer uitzonderlijke maar helaas zeer reële dreiging willen wij u allen vragen na te gaan denken over wat een besmetting met het coronavirus voor u als individu zou kunnen betekenen.

De drie belangrijkste vragen die wij u willen stellen zijn:
– In het geval dat uw hart ermee stopt, wilt u dan nog gereanimeerd worden?
– In het geval dat u zelf niet meer in staat bent om zelfstandig te ademen, wilt u dan beademd worden op een intensive care?
– In het geval dat u zo ziek wordt dat u thuis niet meer beter kunt worden, wilt u dan naar het ziekenhuis?

Graag gaan wij hierover het gesprek met u aan. Indien u ervoor kiest om thuis te blijven, zullen wij er alles aan doen om uw klachten te verlichten.

Om voor uzelf een keuze te maken, kunt u onderstaande uitspraken bekijken. Welke passen het beste bij u?

a. Ik wil zo lang mogelijk leven. Ook als dat betekent dat ik niet meer de dingen kan doen die ik nu doe.
b. Ik kan nu al niet meer alles doen. Ik wil niet dat dit nog verder achteruit gaat.

a. Ik voel me nu nog erg gezond, ook als ik achteruit ga, blijft er voor mij genoeg over.
b. Mijn gezondheid laat me nu al vaak in de steek. Ik heb niet veel reserves.

a. Mijn leven voelt nog niet klaar. Ik heb er veel voor over om nog langer te leven.
b. Ik heb een goed leven gehad. Ik vind het spannend als dit eindigt, maar ik heb hier vrede mee.

a. Ik kan een lang herstel aan.
b. Een lang herstel is te veel voor mij.

a.Ik wil heel graag langer leven en daarom accepteer ik de risico’s en ongemakken van een behandeling.
b. Ik leef liever zo comfortabel mogelijk, ook al is dat dan misschien wat korter.